torstai 2. helmikuuta 2012

Venäläistä










Marttaherrat kokoontuivat 2.2.2012 valmistamaan ja nauttimaan venäläisiä ruokia Emmi Lukkarilan johdolla. Meitä oli paikalla 19, joten tunnelma oli tiivis ja puheensorina valtava. Opettajamme Emmi Lukkarila oli onneksi esivalmistellut sekä blinien taikinan, punajuuriliemen että valmistanut tartartäytteen. Jokainen ryhmä valmisti koko menun, joten oppi oli täydellistä. Tässä Emmin valitsema menu:

Borstsok eli punajuuriliemi
Blinit
Silliherkku
Pikavorschmack
Tartartäyte
Kinuskinen uunijäätelö

Bortsokiin tarvittiin 1-2 dl sherryä ja Emmi oli varannut meille niin paljon Noblezan Amontillado sherryä, että sitä riitti hiukan kokeillekin. Eräät meistä olivat varautuneet blinien syöntiin tuomalla ison pullo Viru Valgeeta, joka kylmänä sopi näiden tarttarilättyjen kanssa mainiosti.
Valmistin kaverin kanssa silliherkun, johon pilkoin 4 isoa matjessilliviipaletta, kananmunaa, sipulia. Ainekset sidottiin smetanalla ja maustettiin sinapilla, hunajalla piparjuurella ja ruohosipulilla.Tämä herkku muyistutti hyvin paljon ruotsalaista perua olevaa gubbröraa, jonka vapaasti suomensin äijämössöksi. Olen reseptin julkaissut palstallani kohdeuutisissa osoitteessa: http://www.elakelaistenuutiset.fi/penanpalsta_reseptit.php. En ole henkilökohtaisesti koskaan pitänyt vorschmackista eikä se nytkään saanut makuhermojani soimaan. Sen sijaan opettajan valmistama yksinkertainen tartartäyte ja itse tehty silliherkku olivat illan parasta antia. Blinit olivat todella maukkaita mutta niiden paistaminen ei ollut yhtä helppoa kuin tavallisten lettujen. Ulkonäkö ei kuitenkaan vaikuttanut makuun.










Tässä meidän saavutuksiamme eli valmiina ostettua "Jokisen eväät" firman savulohta, Emmin valmistamaa Tartar-lisuketta, silliherkkua ja pikavorschmackia. Tasan ei käy onnen lahjat. Mrttaherrat naatiskelevat ja Emmi jää tiskaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti